Valpdagbok 5-6 v.


26/6 (dygn 42)
I dag är nu valparna 6 veckor, avmaskning skedde i går och vägning kommer det att bli i dag.

I går hade jag upp herr svart "till skogen" men jag kommer att skriva om alla (eller iallafall många) samtidigt sen.

I går eftermiddag kom då Eva och Linda. Det var JÄTTEKUL och få någon annans synpunkter och funderingar på "mina" valpar.
Det var också väldigt roligt att inse att vi hade väldigt lika synpunkter Linda och jag. Så, de tankar jag hade om vem som ska flytta var höll i sig även efter deras besök.
Vem som ska flytta var blir så här:

TIKAR
Rosa - Roselina's Kennel, Ljungaverk
Röd - Johanna, Söderhamn
Gul - Felicia, Älvsbyn (Luleå)

HANAR
Svart - Julia Söderhamn
Blå - Linn, Gävle
Brun - Gabriel, Järvsö
Mörkgrön - Eivor, Östersund
Ljusgrön - Tomas, Trehörningsjö

Om man som valpköpare nu vill börja använda/ta bilder från hemsidan på "sin" valp är det helt okej, låt bara loggan vara kvar.....det är helt okej att lägga ut bilderna på sociala medier.


Nu börjar de "flockas" runt en när man kommer in, och inte går det att komma in utan att dom vaknar.
Ska man ha dom att sova oavbrutet i ca 1-1½ timme som dom behöver efter vakentid måste man antingen sitta kvar efter att dom somnat eller gå ut strax innan dom somnar.
"Farmor" har kommitValpgos på hög nivå
(ser nästan ut som om Linda är på väg att rymma m. valpen)


Min tanke var att ta ett gemensamt kort på oss när vi satt och åt middag......men, det glömde jag bort så, eftersom det blev några efterrätter över så tog jag en senare och det får bli en bild på den istället.
Nom, nom, nom, nom.


De tre nedre bilderna är från under dagen i går.
Många är sugna på att hoppa i, men ingen har vågat steget ut ännu.


Hängt upp några nya leksaker har jag gjort och så har jag en till plan på en ny leksak som jag ska göra.


En hel hög......men ser ni alla 8 ????? eller ?????


25/6 (dygn 41)
I går fick hela högen tillsammans med mamma ta sin första biltur. Först åkte jag upp på lägdan 2 minuter, vände och ställde mej längs "vägen" och så släppte jag ut alla för att dom skulle få springa fritt.
När vi hade varit där kanske 15 minuter stoppade jag in alla i bilen och körde sen förbi vårt hus upp på grusvägen och upp till den större vägen, vände sen och åkte hem, tog kanske 5 minuter.
Allt som allt var det ett 30 minuters äventyr för små 6 veckors valpar, så det fick räcka.
Planen är nu sen att jag ska börja med att ta en och en till "skogen" för att dom ska få lite egentid och för att dom ska få vidga sina vyer. Jag får se om jag börjar detta idag eller om jag tar det i morgon onsdag istället.
Från och mej i morgon onsdag tänker jag och Allis att börja sova nere, för det har jag gjort med de andra och de har funkat bra. Och kommer fr. i morgon skapa en ny ksida 7-8 veckor....blir lite vemodigt då det nu är bara 14 dgr innan dom ska börja flytta till sina nya hem.

Jag kommer ha besökare nästan hela veckan....... i dag kommer Eva (hanhundsägare) och Linda (hanhundsuppfödare) i kväll för att kolla in underverken.
På onsdag kommer Johanna och Julia från Söderhamn, på torsdag kommer Eivor fr. Östersund och på fredag kommer så gamla valpköpare fr. förra kullen. Det är Yazzie m. familj som är sugen på att komma och få lite valpgos. Alla är hjärtligt välkomna och det är bra att valparna bekantar sig med andra människor nu.

Spring på lägdan, film1.

Spring på lägdan, film2.

Så här musiga är dom med mammis nu.
Inpackade i bilen för att ta en tur.


Mat smakar aldrig så bra som ute i det fria!

24/6 (dygn 40)
Va, nämen, uppdaterade jag inte i går.
Jag var ju ner med sista valpen LJUSGRÖN och måste sen ha glömt att uppdatera.
Nej, nu kommer jag på, jag gjorde ju sidan på dagboken istället.
Så nu kommer då HERR LJUSGRÖNS bilder (jag har fetmarkerat alla valpars "namn" för att man lättare ska kunna hitta om man är in och söker någon speciell)

Just det ja, när jag tittar på bilderna från igår inser jag ju att jag även tog ut valparna en stund på gräsmattan utanför inhängnaden....alla blev dom sen väldigt trytta och sov läänge.

Herr Ljusgrön på första bilden i hallen.


Eftersom Lasse var inne så tog han någon bild där även jag var med....de e ju faktiskt roligt att ha.
Sötbild.


Som med de flesta andra valparna så var även herr ljusgrön väldigt lugn och stillsam, men han var iväg och pysslade med några saker....som att dra och slita i en gardin.......


......och tugga och dra i en matta, samt bära någon leksak men det fick jag ingen bra bild på.


I köket när jag var på väg att släppa in Allis.


Och här kom då mamma.


På väg "hem" till resten av skocken.Och då kom jag på att jag skulle släppa ut alla på gräsmattan.


Å de va kul må jag lova.
Allis börjar nu mer och mer att leka lite lätt med dom.22/6 (dygn 38)
I dag var det då FRÖKEN RÖDS tur att komma ner till stugan och i morgon är det då sista Herr Ljusgrön som ska ner och då är alla klara. På måndag är det en lugn dag så då kommer jag att lasta in all valpar och Allis i bilen för att åka en kort sväng. På tisdag kväll kommer Diesels matte och uppfödare för att hälsa på och när dom har varit här så kommer jag ha bestämt vem som kommer att åka vart, så på onsdag lägger jag ut det.

Allt gick till sin början bra med RÖD och jag tyckte nog att det var lite väl mycket fart.......så när jag började tänka efter....så,......insåg jag till sluta att jag hade fel valp med mej ner, HERR BRUN. 

Så, det var bara att gå upp igen och hämta rätt valp, för att se vad som då skulle hända. Hände inte så mycket alls, hon var som dom flesta andra, väldigt lugn och gjorde inte så mycket mer än att bara vara med mej och gå runt lite där jag satt. Hon började med att hälsa på katten...och det gick ju jättebra och sen var det inget särskilt med det.

Idag har Linn och Emil varit här igen och det var roligt att dom fick se valparna in action. Nu ses vi inte igen förrän Ebbot, som han ska heta ska följa med hem.
När dom hade åkt så blev jag så himla trött så jag gick och vilade en timme innan det var dax med mat igen och uppdatering av hemsida.

Släpptes ner i hallen som alla andra.


Träffade katten


Grejade lite med gubbarna


Bar foppatoffla som dom andra


Gick in i vårt sovrum där Lasse satt och satt på sej strumpor


Kom till mej och lag sig för att vila......


.....och då tog jag in Allis.


Fick gå sista biten som alla andra


Detta är herr brun som jag hade börjat med att ta ner....fast det var fel hund....En första bra bild på alla 8


21/6 (dygn 37)
I går var jag ner med HERR MÖRKGRÖN på eftermiddagen...men det hände så mycket med internet som inte funkade efter åska och blixtar och så hämtade jag Linda i Ånge på eftermiddagen så jag han inte skriva något om honom.

I dag har jag varit ner med HERR BRUN på förmiddagen och sen blir det inget mer idag....allt blir som anorlunda när jag är hemma själv i jämföresle med att både Lasse och Linda är hemma.
Sen ska vi åka iväg en sväng innan vi ska hem och äta middag tillsammans med grannen och fira lite midsommar.

I går var ju Tomas här och kollade in valparna och så vi fick träffas, det var bra.

Gällande detta test så av dom som är klara så har dom flesta varit väldigt lika varandra, lugna, sansade, lite nyfikna och har återkommit till att sitta med mej till och från.
De som har uppträtt på det sättet är FRÖKEN GUL, HERR BLÅ, HERR GRÖN och HERR BRUN.....däremot FRÖKEN ROSA och HERR SVART var det mer fart på hade lite svårare för att slappna av och ta det lite lugnare.... 


TREVLIG MIDSOMMAR, nu går jag på ett "dygns ledighet"


HERR BRUN
Väldigt lugn och fin. Låg lite hos mej, inspekterade lite, kom och lekte lite med foppatoffla, ut på golvet och inspektera lite, till mej och kolla av, in i vårat sovrum och kika lite osv.
Till slut hämtade jag in Allis och då blev det fart efter mammsen.


Det tuggades en del på kablar, så det får man se upp men om man får hem denna kille.

HERR MÖRKGRÖN
Först somnade vi tillsammans han och jag, han låg bredvid där jag satt på golvet och sov i ca 45 min. Efter det så hände det inte så mycket mer då han inte gjorde så mycket mer men när jag började röra på mej följde han efter mig överallt.
20/6 (dygn 36)
Fy vilket uschligt väder det blev i dag, regn och grått.

De som iallafall är roligt är att jag idag ska få träffa sista valpköparen innan jag sen har träffat alla.
Men, nu vräker det ner regn!! och då går det ju inte att släppa ut valparna för då blir dom hur skitiga som helst när det ska komma valpköpare.
Dom ska få gå ut i regn....men inte just idag.

För en stund sen var jag med FRÖKEN GUL ner till stugan, och det gick jätte bra.
Hon var lugn och metodisk och gick runt lite, kom till mej för att leka med foppatofflorna en kort stund, gick sen till bokhyllan och drog i någon mapp...tillbaka till mej och hälsade på, fortsatte sen så och betade av Sandras rum, vårt sovrum...drog ner kabel och dvd-spelare från filmerna osv, osv. Till slut gick hon och lag sig under en stol och var söt, så då tog jag in Allis.
Kan bara sammanfatta med ett ord, LAGOM.

Nu är ju hälften gjorda och hälften kvar men vi får se om det blir något i morgon på midsommarafton, annars får det kanske bli två någon dag.Drar i några mappar


Hämtar lite kabel


Går in i Sandras rum


Går in i vårt sovrum


Drar ner en dvd-spelar så det skramlar till lite


Går och lägger sig


.....och då släpper jag in mamma.


Ute regnade det för fullt och det var spännande.


Sist kommer nu en bild från igår...vet inte vem det är som sover med huvudet i vattenskålen!


19/6 (dygn 35)

Då var de då 5 veckor....och mät och väg dag.
Som man kan se så har de alla gått upp omkring 1 kg allihop utom lilla rosa som "bara" har gått upp 910 gr....men det är ju också omkring 1 kg.

I dag har jag då varit ner med HERR BLÅ till stugan och det gick bra.....han var nog inte riktigt pigg när vi gick för han tog allt med ro och gick och lag sig bredvid mej och sov i nästan 30 minuter...men jag tänke att han måste ju få en chans, så jag lät han sova och sen blev han mer upptäckslysten. Han gick runt lite i rummet, fortsatte in i Sandras rum en sväng, tog en kort sväng till vårat sovrum innan han sen var nöjd. Jag gick och släppte in Allis, innan vi sen gick upp till de andra...en ganska lugn och trygg kille kan jag sammanfatta med.

Planen är då att gå med fröken rosa efter lunch. (går att läsa om längre ner på sidan)

Ute-bus (film)

  1. HANE "Svart" 2. HANE "Blå" 3. TIK "Rosa" 4. TIK "Gul" 3. HANE "Grön" 4. HANE "brun" 3. TIK "Röd" 5. HANE "Ljusgrön"
Födsel Född 06.15
440 gr
Född 06.40
460 gr
Född 07.30
430 gr
Född 08.20
470 gr
Född 09.30
460 gr
Född 10.05
488 gr
Född 10.30
400 gr
Född 11.00
455 gr
3 v. 2000 gr 1860 gr 1770 gr 1780 gr 1940 gr 1900 gr 1860 gr 1860 gr
4 v. 2850 gr 2615 gr 2540 gr 2590 gr 2620 gr 2620 gr 2560 gr 2490 gr
5 v. 3950 gr 3700 gr 3450 gr 3600 gr 3650 gr 3650 gr 3650 gr 3550 gr

HERR BLÅ: Började i hallen som vanligt.


Låg och var lite söt han också.Sov en stund


Började sen upptäcka lite med att tex bita på gardiner.........


.......................gå in i Sandras rum en sväng..............


........fortsätta in i vårt sovrum, innan vi sen avslutade.


Och det gjorde jag genom att ta in mammis.


Sen fick han gå en liten bit


och då fortsätta vara söt


Här kommer nu FRÖKEN ROSA som var ner i stugan på eftermiddagen.
Jag han ta några sötbilder men annars var det inte en lugn stund, hon skulle göra något hela tiden och det började med att hon mötte katten när vi klev in innanför dörren.

Hälsar på katten


På väg till nya upptäckter.....vilket blev mest köket innan hon kom in till rummet där jag satt och där var hon till Sandras rum, vårt sovrum....låg en kort stund och var söt...innan hon sen avancerade ut till köket igen.
Till slut tog jag ut Allis.


Och vi tog oss upp till de andra.


Här kommer nu allmäna bilder igen med tunnel-bus


In och ut går dom nu alla själva och just detta är Fröken Röd.


Nu har jag hittat ett bra sätt att ge dom mat...det tar några dagar innan man hittar det bästa sättet och det har för mej varit olika med varje valpkull.
I detta fall så får fyra vara ute och fyra inne och så löser det sig bra.

18/6 (dygn 34)
I går blev det tyvärr bara en enda bild, men, idag har jag nu varit ner till stugan med Herr SVART så första bilden är på blå från igår och sen är resten av bilderna bara på herr svart.

NU börjar dom bli små huliganer allihopa, dom börjar vara på och bråka med Allis en del så hon blir sur och smålåter.
Och när jag inte har öppet ända ut så blir dom sinniga och piper och skäller som bara den.

Så, nu kommer det nog bli mer och mer livat för varje dag.


Det ska bli roligt att se om dom utvecklats något på en vecka tills dom ska få gå upp till skogen en och en, från sättet dom har när dom är nere i stugan.
I morgon är det då Herr Blå som ska få gå ner och förhoppningsvis så ska jag även hinna med Fröken Rosa då jag inte ska göra något särskilt i morgon, idag ska jag åka iväg fram på byn så det får bli bara svart idag. I morgon är det föresten även vägning ju eftersom dom då blir 5 veckor.HERR SVART i stugan, jag började med att sätta ner han i hallen.


Han gjorde inte så mycket mer än att följde efter mig till rummet där jag satte mej ner.
Där apporterade han dom grejer han kunde och sen var det inte så mycket mer med det. Började med att ta en foppatoffla av mej.


Jag hade ställt ut två saker från Sandras rum och dom bar han också på........


........och till slut gick han in i vårt sovrum och hämtade sig en matta därifrån....blivande apportör känns det som.


Låg och var söt en liten stund gjorde han också....Någon liten sväng omkring sig gjorde han men sen bytte han inte rum förrän jag gick in i köket och då följde han gladeligen med.


Till slut släppte jag in mamma och då blev ju allt toppenPå vägen tillbaka upp till stugan fick han gå sista biten och då passade han på att lukta på blommorNär mamma kom blev det sen liv i luckan


17/6 (dygn 33)

I går var en ganska lugn dag. Linda åkte hem redan lördag kväll och Sandra softade bara innan hon vid 15 tiden drog till sitt.

Vilket innebar att jag engnade ganska mycket tid åt valparna hela dagen, dom fick vara ute långa stunder och framförallt när Lasse fixade in den nya sängen...så nu ligger jag riktigt skönt i en 120 cm säng som är ganska hård, och så finns en 80 cm till i stugan som är lite mjukare att ligga på.

I dag ska jag nu börja ge dom mat i egan skålar och så börjar jag med det fjärde målet i morgon, så, fr o m onsdag ska dom få fyra mål och så ska jag så småningom öka och öka så dom till slut inte kommer att behöva äta något på Allis längre.

Jag som alltid är ute i god tid har nu alla häften med papper, startkitpåse och stamtavla m. veterinärintyg klara....check...så nu behövs bara ett besök hos vet. innan allt är klart inför leverans och det besöket kommer att ske den 9:e juni, alltså en dag före första leverans så alla kommer att kunna levereras på den besiktingen.....härligt.

Film på gräs

Det har varit lite segt för vissa att ta sig ner till gräset men i morse började alla gå ner för egen maskin.
När det är sovdags lyfter jag sen in dom igen så dom slipper ligga i gräser och bli mitna av massa kusar.
Rosa är den som är först ner varje gång.....hmmm, hon stannar nog.


Kan vara rosa men jag vet inte.


MAAAAT


Bus


Slappa


Blå


Brun


En bild på alla faktiskt, trots att den inte är så jättebra.
Hemgångspapper klara.


Allt färdigt.


16/6 (dygn 32)
I går var dom nu ute på gräser för första gången.
Dom behövde hjälp på traven för att ta sig ut men, det lär nog ordna sig så småningom. I dag har jag nu haft öppet sen i morse och dom flesta är sugen men det är bara lilla rosa som har tagit sig ner på gräset av egen kraft....jag undrar om det inte måste bli hon som stannar här på Roselina's....som sagt var så kommer det nog utkristallisera sig mer när jag på onsdag ska börja ta ner dom en och en till stugan.
Det var full huggning hela dagen igår, Linda och Sandra kom hem och så kom Björn, Carro, Melvin och Maja för att hälsa på och titta på valparna en stund.
Mellan fika, mat, umgänge så skulle ju valparna skötas också hela tiden, plus att dom för första gången skulle få prova gräsmattan
En härlig dag blev det och nedan kommer massor med bilder.

De flesta bär nu på de leksaker dom har att tillgå.


Lasse sitter och myser med de små


Det är några som är sur för att dom inte får vara med!


Maja hälsar på en valp


Vågar inte riktigt hela vägen


Röd
Sju stycken på bild....en saknas.


Allis gick med en sväng och tittade på ägorna och Melvin kastade då pinne åt henne så hon fick bada.


Hej mamma


Herr brun15/6 (dygn 31)
I går klippte jag då alla klor igen, det gick jättebra för jag gjorde det när dom sov på golvet så ingen märkte något.

Jag öppnade upp ut till verandan och det gick också jättebra, mörkgrön var snabbast ut och sen var det alla tjejerna samtidigt ungefär och efter dom resten av killarna.

Efter regn kommer solsken så idag är det fint väder och varmt så jag kommer förmodligen senare under dagen öppna ut en kort stund, för att i morgon kunna ha öppet större delen av dagen.
I dag kommer både Linda och Sandra hem ett dygn så jag kommer ha fullt upp med annat också än bara valpar.

På onsdag är nu planen att börja ge alla en egen skål m. mat fyra gånger per dag...och sen är det då bara tre veckor kvar innan dom ska flytta till sina egna familjer.
Jag är inte helt på det klara med vem som passar bäst var, men det lär kanske ge sig mer på onsdag då jag kommer att börja ta ner en och en till stugan.....för att dom ska vänja sig med egentid och för att jag ska kunna se hur de fungerar och reagerar på nya saker.

När dom sen blir 6 veckor kommer jag att ta med en och en till skogen och när dom sen blir sju veckor kommer jag att presentera fågel för var och en, under de tre sista veckorna kommer jag även att ha dammsugaren på ofta, träna på att åka bil små korta svängar och till sist kommer jag även att låta dom träffa någon annan hund.

5-6 v. Till stugan
6-7 v. Till skogen
v. 7 prova fågel

+ dammsugaren
+ åka bil
+ träffa annan hund

VerandafilmHinder är till för att övervinnas...
Pöss
Man blir så tlött


Alla valpar verka tycka om att sopa...lika var det med förra kullen.


Nom nom nom.

14/6 (dygn 30)

Faan.....faan.....
Valparna har redan börjat....att protestera när dom måste vara i "valplådan" på natten. Jag "stänger" in dom för att dom ska veta att nu är det kväll, nu ska det vara lugnt och man ska sova till kl. 07.00.
Men.....faan....i morse började dom 03.45... att yla!!!
Jag bad Allis att hoppa in för att få tyst på dom så dom skulle få lite tröst...men, det hjälpte inte!!!!
Det var någon som var igång hela tiden ändå och när Allis till slut hoppade ut så var det fler som också tog vid med ylandet!!
Så, i en timme till strax efter 04.30 höll dom på tills dom gav upp.
Kl. 07.00 steg jag upp och öppnade upp och gav dom mat, så, vi får se om dom nu kunde ställa klockan efter min tid 07.00 hädanefter också....eller om jag ska måsta stå ut med detta nu....för då flyttar jag snart ner!!!

Nästa faan......gu vilket tråkigt väder, himlen är öppen och det bara öser ner regn. Men det bryr jag mej inte om, nu har jag förberett och gjort iordning till att öppna ännu mer åt dom ut på verandan som jag då tänker göra någon gång idag....och detta är bara för att jag ska vara förberedd för att öppna helt ut, förhoppningsvis i morgon då det ska bli riktigt varmt och fint väder då.

Sen det dygnet som Allis valpade har man inte kunnat sett på henne att hon haft en förlossning, mer än att hon hade feber första veckan. I går fick hon de röd/bruna flytningarna som hon även hade förra gången, dock var det på dygn 20 förra gången och dygn 29/30 denna gång....men som då, så luktar de inget och hon är inte speciellt påverkat på annat sätt så jag avvaktar som då.

Efter att ha tittat på bilderna från förra kullen kan jag nu konstatera att jag hade valplådan lite annorlunda under natten, så dom hade lite större plats. Jag ska fixa det nu också så kanske dom nöjer sig lite och jag får sova en stund till i morgon bitti...

Eftersom det är så tråkigt och inte händer så mycket idag så lär jag nog klippa klorna på dom också så allt är klart för några härliga dagar utomhus framåt.....VI VÄNTAR PÅ DET FINA VÄDRET!!!

Mysiga mammastunder blir det nu lite då och då.


Natti, natti.


I morse så gav jag dom ett par leksaker som jag igår köpte på erikshjälpen och jag tänke att alla skulle få varsin med sig hem....dessa skulle dödas och bäras på direkt.
Det syns inte så bra på just denna bild men nu har regnet vräkt ner konstant sen jag klev upp kl. 07.00


13/6 (dygn 29)
I går var det mätning och fotografering och resultaten ser man nedan. Hane ljusgrön väger minst för tillfället med 2490 gr och hane svart väger mest med 2850 gr, resten ligger emellan på 2500-2600 gr.

  1. HANE "Svart" 2. HANE "Blå" 3. TIK "Rosa" 4. TIK "Gul" 3. HANE "Grön" 4. HANE "brun" 3. TIK "Röd" 5. HANE "Ljusgrön"
Födsel Född 06.15
440 gr
Född 06.40
460 gr
Född 07.30
430 gr
Född 08.20
470 gr
Född 09.30
460 gr
Född 10.05
488 gr
Född 10.30
400 gr
Född 11.00
455 gr
3 v. 2000 gr 1860 gr 1770 gr 1780 gr 1940 gr 1900 gr 1860 gr 1860 gr
4 v. 2850 gr 2615 gr 2540 gr 2590 gr 2620 gr 2620 gr 2560 gr 2490 gr

För att vara första gången de över huvudtaget står på ett bort samt första gången som dom smakar skinkost på tub så tycker jag att det gick bra.....förutom med herr brun som vi fick lov att ta en paus med för att blötlägga kulor och röra runt med a-fil innan vi fick till. Alla var dom väldigt spännda i kroppen så dom flesta sträckte inte ut sig som dom borde ha gjort...trots att det var någon enstaka som gjorde det, tex bilden på gul tycker jag är väldigt fin.
Tack för hjälpen för denna gång Eva F, ses om 14 dgr.

TIKAR

Röd


Rosa


Gul


HANAR

Mörkgrön


Svart


Blå


Ljusgrön


Brun


Svart m. tunga


Rosa


Gul


Vet ej vem m. fluga på näsan.


Ljusgrön


12/6 (dygn 28)
Nu börjar jag på en ny sida och det innebär också att det är vägning och fotografering som väntar idag...ska bli spännande att se hur det kommer att gå.
Som sagt, Eva kommer framåt eftermiddagen och då planerar jag på att vi för första gången ska ställa upp på bord för att ta ståbilder och även ansiktbilder för första gången och strax ska jag väga valparna.

Denna vecka kommer jag även att klippa klorna då det nu är ca 14 dgr sen sist, vi får se vilken dag det blir.
På lördag planerar jag sen för att släppa ut dom för första gången då det i helgen planeras att bli lite varmare igen.

I går var jag iväg och jobbade några timmar och dom fick då lov att vara "instängda" i valplådan under tiden och när jag kom hem var det då full förväntan på att få komma ut direkt.
Matningen går bara bättre och bättre och fr o m igår började dom få två gånger om dagen och i två skålar, vilket gör att det blir mycket lättare.


Eftersom Johan var här och hälsade på i går så spenderade han lite tid med valparna.